Bobby Fischer Against the World – Premiere 25/8/2011

Bobby over for Boris i kæmpernes skakspil, Reykjavik, Island 1972. Photo Courtesy of Miracle Film Distribution.

Af Dorte Winkler

Dokumentarfilmen som genre har mange ansigter og tager mange former. Med Bobby Fischer Against the World bevæger vi os ind i den mere klassiske dokumentarfilm i både form og indhold, hvor filmens formål er at skildre, undersøge og forstå et menneske – ud fra dennes plads i samtiden, såvel som dette menneskes personlighed og psyke.

Bobby Fischer, filmens omdrejningspunkt og tema, var et verdensberømt skakgeni og en legende i sin egen tid. Men også en mand som røg ud på et personligt overdrev med alle sine indre dæmoner som følgesvend, og endte sine dage i eksil på Island – en psykotisk særling. Bobby Fischer som begyndte at spille skak som 6-årig var tidligt i sit liv på vej mod den største bedrift, verdensmesterskabet i skak – en match han endelig deltog i, i 1972 i Reykjavik – en nervepirrende begivenhed som filmen skildrer indgående og intenst med gamle arkivklip og diverse udtalelser fra dem der kendte Fischer på det tidspunkt. Skakmatchen fik en international betydning og bevågenhed, da russerne var ubesejrede VM mestre og da 1972 var midt i den kolde krig og krigen i Vietnam blev den et symbol på den kolde krig.

Men filmen handler om meget mere end dette. Den handler om et menneske der på mange måder har givet sit liv til et spil som er så krævende og psykisk udfordrende at det kan være svært at adskille sig selv fra det – Bobby Fischer beskrev selv skak som sit alter ego.

This April 28, 1962 file photo shows chess star Bobby Fischer of Brooklyn, N.Y., in New York. (AP Photo/John Lent) Miracle Film Distribution.

Bobby Fischer Against the World formår trods sit emne at holde Fischer på en ærbødig afstand som hans talent og bedrifter helt sikkert påberåber sig, men den forklarer også Fischer ganske nøgternt selv når Fischer bliver antisemit og kommer med ubehagelige og pinlige udtalelser.

I tilgift får vi både et tidsbillede og en samtidshistorie, med den pragteksemplariske brug af dejligt grynet og tidskapsels-æstetisk arkivmateriale, smukke sort/hvide stills af fotografen Harry Benson, som også var en personlig ven af Fischer, og som, sammen med mange andre, udtaler sig om Fischer selv, hans opvækst, hans genialitet og hans sygdom, og så selvfølgelig spillet selv, kongernes spil: skak.

Bobby Fischer Against the World var med på Sundance Film Festival her i begyndelsen af 2011, hvis det altså tæller som en anbefaling for dig. Ellers kan den varmt anbefales som en rigtig god biografisk dokumentar, der går sobert til værks og fortæller en spændende historie om en spændende, men også kompliceret, mand og en spændende, men også kompliceret, tid.

Og nej, man behøver ikke ane noget som helst om skak, hvilket beviser at filmen er lykkedes – men der er ingen tvivl om at for skakentusiaster er den et must.