Mads Holger – Til Farvel

”Denne film er blevet til som en del af min sorgproces”

Sådan lyder introen til Pippi Olivia Norgaard Skovs hyldestdokumentar til sin bror, Mads Holger, og allerede fra dokumentarens titelsekvens er præmissen klar. Søsteren Pippi, med det karakteristiske navn, ønsker at dele sin sorg og mindet om Mads Holger med resten af Danmark.

Længe ventet skuffelse
Det er svært ikke at have høje forventninger til hele dokumentarprojektet om Mads Holger. Alene det, at det er Holgers egen søster Pippi, der har påtaget sig instruktørrollen, gør kun dokumentarfilmen endnu mere interessant og tiltalende

Hvad Pippi Olivia skildrer i dokumentaren, er et ærligt og råt portræt af broderen, sønnen, vennen og den offentlige persona, som Mads Holger var. Lige som jeg havde håbet. Og så lige når alle forventninger synes at være mødt, kommer skuffelsen alligevel snigende. Den korte dokumentar virker desværre lidt for personlig og hjemmelavet og bærer især præg af, at der har været begrænset materiale om Holger til rådighed.

Manden med de mange talenter
Mads Holger startede og sluttede livet turbulent. Han var søn af en ung mor og en fraværende far. Hans eneste faderfigur og mandelige forbillede, hans onkel Mikkel, dør i en ung alder af 33 af leukæmi. Mikkels død udløser en reaktion i den dengang niårige Mads Holgers liv. Han bliver pludselig ’manden i huset’, og den unge Holger iklæder sig jakkesæt og cowboystøvler fra dags dato.

Hans popularitet startede i en ung alder, og Mads Holger bliver hurtigt en velkendt ung herre i det Københavnske miljø. Han havde en stædig tro på sig selv og sine egne evner. Og gennem sit 38 år korte liv, når Holger at være festarrangør, forfatter, politiker, debattør og blogger. Han holder sågar en fest for sig selv i anledningen af nr. 100 kvinde han har været i seng med. Manden med de mange talenter kommer let til alt, hvad han sætter sig for, mindedes hans søster og venner. Men for hver succes han opnåede, fulgte et ligeså stort nederlag. Og det er dette liv med store op- og nedture, som dokumentarfilmen portrætterer.

Holger skuffer aldrig
Dokumentaren om Mads Holger er stykket sammen af en lang række interviews med Holgers familie, venner og gamle kærester. Settingen for samtalerne med københavnercharlatanens nærmeste foregår hovedsagligt rundt om i København. På Holgers yndlingsværtshuse, Tivoli og andre steder, han havde kære. Klippene med bekendte gør filmen personlig og ægte, men de mange klip gør desværre også filmen meget rodet at overvære.

Faktisk er det bedste i ´Mads Holger – Til Farvel´ uden tvivl klippene med hovedpersonen selv. Mads Holger. Han får med sine rappe replikker biografsalen til at grine. Og mindes den personlighed, som Holger var.

Foto: Pippi Film