Optimisterne

Lillemor i Optimisterne. Photo Courtesy of Øst for Paradis Distribution

 Optimisterne er en hjertevarm og livsbekræftende dokumentar, der kan give en et håb om, at det ikke er så slemt at blive gammel. 

Dokumentaren handler om et norsk volleyballhold med kvinder i alderen fra 66 til 98. Holdet mødes et par gange om ugen til lidt hygge-boldspil, og de har ikke spillet en reel kamp i de sidste 30 år. Det skal der dog laves om på. De beslutter sig derfor for at udfordre et svensk volleyballhold bestående af mænd i samme aldersklasse som dem selv.

Det er dog ikke bare lige sådan pludselig at skulle spille en rigtig kamp, hvilket er med til give dokumentaren en masse komiske situationer. F.eks. finder pigerne ud af, at de spiller med hjemmestrikkede regler, der nu ikke længere kan bruges, når man har en rigtig modstander. Det er heller ikke nemt at skulle omstille sig til at spille efter disse ”nye” regler, nu hvor de gamle jo fungerede så godt. Der bliver derfor brug for professionel hjælp fra bl.a. en landstræner, som kan få damerne på rette spor.

Selve handlingen – at pigerne skal spille kamp mod det svenske oldboyshold – er en fin lille historie, men det er egentlig ikke den, der gør filmen rigtig interessant. Det spændende opstår derimod i de små portrætter af enkelte udvalgte piger fra holdet. Det er nemlig dem, der er med til at give filmen en livsbekræftende energi og til tider også en lille tåre i øjenkrogen. Filmens to helt store stjerner er den 98-årige Gerd Bergersen, der stadig har livsmodet med sig, og som bestemt ikke er klar til at dø af den kræft, der truer hende. Den anden er Lillemor Berthelsen der, i en alder af 88 år, stadig har ben i næsen og bl.a. bestiger en hest på størrelse med et hus i en af de mest angstfremkaldende scener, denne filmanmelder har set på film længe.

Dokumentaren er utrolig godt produceret og byder på flotte billeder. Det er tydeligt, at filmens instruktør Gunhild Magner også har en baggrund som cinematograf. Det ses bl.a. i de smukke men også lidt absurde tracking shots af de gamle piger der, på rad og række, står på langrendsski igennem det flotte og snedækkede norske landskab.