Oversete favoritter: ’Popstar: Never Stop Never Stopping’ er en hyldest til venskab

Et 2016 box office-flop er langt mere, end hvad det ser ud til, når den satiriske musikgruppe The Lonely Island gør grin med Justin Bieber, og overraskende nok også har noget på hjerte.

Har du hørt sange som ’I’m on a Boat’, ‘3-Way’ og ’I Just Had Sex’?

Det er i hvert fald utrolig svært at undgå at høre noget til musikgruppen The Lonely Island, der står bag disse og mange andre satiriske hits.

De er tre skolekammerater, der fik deres start på det amerikanske sketchshow ’Saturday Night Live’, og jeg kan nok godt tillade mig at kalde deres musikalske indslag, såvel som sketches, noget nær ikoniske.

Men udover musikken har gruppen, med frontmanden Andy Samberg (som er yderst velkendt for fans af serien ’Brooklyn Nine-Nine’) samt Akiva Schaffer og Jorma Taccone, også skrevet, instrueret og spillet sammen i to spillefilm.

Hvis du sidder og tænker ”wtf”, så dømmer jeg ikke – begge af førnævnte spillefilm fejlede storslået og indtjente ikke engang halvdelen af deres budget. Og det er ikke andet end ærgerligt.

For i et hav af hit or miss-komedier står ’Popstar: Never Stop Never Stopping’: deres stjernespækkede kendis-mockumentary fra 2016, som mod al forventning trækker både på smilebåndet og tårekanalerne.

Ingen kendis er fredet
The Lonely Island spiller det fiktionelle boyband Style Boyz, som er splittet op på grund af uoverensstemmelser mellem to af vennerne, Conner og Lawrence (Andy Samberg og Akiva Schaffer), hvor førstnævnte efterfølgende har indledt sin solokarriere som Conner4Real.

Og efter min mening omfavner ‘Popstar: Never Stop Never Stopping’ perfekt Generation Z-humor.

Der spares ikke på kendis-biroller – i sand mockumentary-stil foreviger Conner4Real sin verdensturné, og Mariah Carey, Usher, Ringo Starr, Simon Cowell og DJ Khaled er blot få af mange velkendte ansigter, der interviewes.

Samtidig er gruppen mestre i namedropping, bruger hyppigt dad jokes og spiller på egoet og grådigheden, som publikum så nemt forventer af stjernerne. Og i sange som ’Equal Rights’ og ’I’m So Humble’ peges der fingre af præcis hvor meget out of touch de kendte er med, hvad der foregår i verden.

Særligt de tydelige referencer til Justin Bieber, blandt andet hans knap så vellidte besøg i Anne Franks hus, belyser hvor latterlige, de egentlig synes, de er.

Conner4Real har en overdrevet dumhed og en lyst til at være i centrum, men samtidig med at dette måske bliver noget, man kan le overlegent af, vender gruppen alligevel rundt på historien med en overraskende og tilfredsstillende karakterudvikling.

En lektion i medmenneskelighed
Når nu filmen er relativt ukendt, når den aldrig fik international premiere, og når traileren, forståeligt nok, ikke afslører alt for meget, så har jeg taget det på mig at overbevise verden om, hvorfor den burde være en klassiker.

Humoren fejler aldrig, men The Lonely Island formår også at gøre noget som de flere gange har berørt i deres sange, og det er at bekæmpe fænomenet toxic masculinity.

For det rigtige tema i filmen er ikke egocentrerede popstjerner, det er styrken af venskab.

Conner er så optaget af sin egen karriere, at han skubber alle, inklusiv sine to bedste venner, væk fra sig. Men gennem hele filmen prøver han konstant at være en egentlig god nok fyr. Hans behov for at blive anerkendt af fans og kritikere påvirker den måde, han behandler folk omkring sig, og det er faktisk noget, man kan lære af.

Filmens tilbageblik på Style Boyz’ barndom er så utrolig hjertevarme, og ingen af karaktererne er stereotyper: De er blot karikaturer af folk, der ikke besidder dårlige intentioner, men måske er en tand naive.

Alle i filmen fucker up en gang imellem, og det er okay.

Så hvis jeg skulle give bare én grund til at se ’Popstar: Never Stop Never Stopping’, så er det denne. Filmen går i hjertet som et bevis på, hvor vigtigt det er at have de rigtige mennesker omkring sig, og i højere grad hvor vigtigt det er at behandle dem ordentligt.

Selvom indtjeningen blev en fiasko, så har The Lonely Island med deres humor lagt Hollywoodsnobberi og hyper-maskulinitet i graven. Og det fortjener et større publikum.

‘Popstar: Never Stop Never Stopping’ kan ses på Amazon og Viaplay.

Dette er blot den første anbefaling i Nosferatus artikelserie om oversete favoritter, hvor redaktionen sætter lys på film, de synes fortjener mere omtale.