Film, vi ser frem til i 2022

Copyright: SF Studios

Et nyt år har meldt sin ankomst, og mange ting står fortsat hen i det uvisse. På mange fronter kan vi kun gisne om, hvad 2022 kommer til at bringe, men én ting er sikkert: der er mange gode film i vente!

Med tømmermænd, nytårsblues og eksamensstress er det nødvendigt at have noget rart at se frem til. Derfor byder vi på redaktionen det nye år velkommen ved at dykke ned i de film, vi glæder os allermest til i 2022. Læs med, og lad listen inspirere dig til din næste store filmoplevelse. 

‘Operation Fortune: Ruse de Guerre’

Guy Ritchie er afsindig produktiv i disse tider, og selvom det er mindre end et år siden, at den enormt effektfulde ‘Wrath of Man’ udkom, er der allerede en ny film i horisonten. 

‘Operation Fortune: Ruse de Guerre’ skulle gerne udkomme i slutningen af januar, og Ritchie har endnu engang slået pjalterne sammen med Ivan Atkinson og Marn Davies, som også var en del af både ‘Wrath of Man’ og ‘The Gentlemen’ fra 2019. 

De tre herrer har fået et særdeles produktivt og vellykket samarbejde stablet på benene, og de arbejder allerede nu på et hattrick med det nye projekt ‘Interpreters Wanted’, som forhåbentlig udkommer i 2023.   

Filmens trailer byder på en actionfyldt spion-komedie med et yderst veloplagt cast; Hugh Grant, Josh Hartnett, Eddie Marsan, Bugsy Malone og Jason Statham som gamle Ritchie-kendinge og  Cary Elwes og Aubrey Plaza som de nye skud på stammen. 

Filmen synes at kombinere den klassiske, britiske Guy Ritchie-stil med præcis den rette mængde Hollywood-stjernedrys. Jeg forudser allerede nu, at det bliver mit første valg til kampen om årets film 2022. 

Skrevet af Josephine Høgsted. Filmen forventes at få premiere d. 31. marts 2022

’The Northman’

For lidt over et år siden erklærede jeg ’The Lighthouse’ for 2020’s bedste film. Den udmelding står jeg stadig ved, og jeg er derfor altid opmærksom, når instruktøren bag mesterværket har noget nyt i støbeskeen.

Det ser heldigvis ud til at være tilfældet i 2022, hvor Robert Eggers nyeste film har premiere. ’The Northman’ bliver den kaldt og omhandler angiveligt (og ifølge traileren) vikingeversionen af Alexander Skarsgård, der er på jagt efter sin fars morder.

De danske medier har trukket overskrifter ved at pointere, at vores allesammens danske Claes Bang spiller en af hovedrollerne. Mere imponerende er det dog, at også navne som Nicole Kidman og Ethan Hawke kommer til at pryde plakaten til foråret, og at både Willem Dafoe, Ralph Ineson og Anya Taylor-Joy, som Eggers tidligere og med stor bravour har instrueret, vender tilbage.

Traileren præsenterer en film, hvor Hollywoods favoritter smider hæmningerne og går all in, og hvis det endelige resultat indeholder bare en snert af Eggers sædvanlige bizarre mørke og kunstneriske snilde, kan det ikke andet end at blive en bragende succes.

Skrevet af Anne Ubbesen. Filmen forventes at få premiere i april 2022

‘The Batman’

Man kunne måske spørge sig selv, om der virkelig er brug for et nyt Batman-reboot, efter både Christian Bale og Ben Affleck har været på banen inden for det sidste årti, og svaret er jo helt klart nej. Men på trods af det, så glæder jeg mig stadig til at se det nyeste forsøg.

Instruktøren Matt Reeves har tidligere spillet med sine instruktør-muskler med to ‘Planet of the Apes’-film, som var så velbalancerede i tonen, at man næsten glemte, at hovedrollen var en digital abe. Jeg ville blive overrasket, hvis ikke han kan håndtere en traumatiseret milliardær med selvtægt-i-flagermuskostume som hobby. 

Og hold da kæft en rolleliste. Robert Pattinson som Batman skal spille sammen med flere well-castede tegneseriefigurer, end der er plads til at skrive her. Særligt tror jeg, at Paul Dano kommer til at brillere som en seriemorder-agtig The Riddler. 

‘The Batman’ kan for min skyld gøre sin eksistens fortjent ved at genopfinde noget af det, vi har set før, men også bruge mere af mytologien, hvilket de andre film har sparet på. Det er ihvertfald tydeligt, at Reeves har styr på sine tegneserier og brænder for filmen, og det gør mig meget optimistisk. 

Skrevet af Niels Otto Olsen Relsted. Filmen forventes at få premiere i marts 2022

’Disenchanted’

Der var engang et år. Et fortryllende år, hvor man brugte sine dyrebare timer på at synge Black Eyed Peas på SingStar, hade på Twilight-bøgerne og gå i prikkekrig med hinanden på Facebook.

Jeg taler selvfølgelig om 2007, hvor Disney sendte en underskøn film i alverdens biografer. ’Enchanted’ hed mesterværket, som tryllebandt folk fra nær og fjern med skøn musik, elskelige karakterer og charmerende humor. En film, som gjorde grin med alle de klassiske eventyrklichéer, mens den selv var skyldig i hver og en.

15 år senere får vi nu endelig lov til igen at opleve magien i efterfølgeren ’Disenchanted’, som rammer Disney+ til efteråret. Den seksdobbelte Oscarnominerede Amy Adams vender tilbage som den naive prinsesse Giselle, og det samme gør James Marsden heldigvis som den dumme, selvcentrerede Prince Edward. 

Det kan næsten ikke blive andet end fortryllende, og hvis filmen bare er halvt så charmerende som sin forgænger, kommer jeg i hvert fald til at leve lykkeligt til mine dages ende.

Skrevet af Benjamin Vang Blaakilde. Filmen forventes at få premiere i slutningen af 2022

‘Licorice Pizza’

Paul Thomas Anderson har efterhånden cementeret sit ry som en af de største filminstruktører i nyere tid. Trods en relativ kort filmografi er det ikke til at benægte, at hvert eneste værk er af sindssyg høj kvalitet og altid med fremragende skuespillere.

Instruktøren er nemlig kendt for sit hyppige brug af ensemble casts, der ofte har inkluderet skuespillere som Daniel Day Lewis, Philip Seymour Hoffman, John C. Reilly og Julianne Moore i realistiske og skæve roller.

Her i Danmark i 2022 vender vi endelig tilbage til San Fernando Valley, som flere gange har optrådt som backdrop til Paul Thomas Andersons film, heriblandt min personlige favorit ’Boogie Nights’ fra 1997.

I denne omgang er det dog ikke 70’ernes pornoindustri, vi bliver inddraget i, trods ’Licorice Pizza’ udspiller sig i samme årti, men historien om en børneskuespiller spillet af Cooper Hoffman. Og hvis efternavnet virker bekendt, så er det naturligvis ingen ringere end den afdøde Philip Seymour Hoffmans søn, som følger i sin fars fodspor.

Unge Hoffmans kærlighedsinteresse i denne coming-of-age komedie spilles af den ene tredjedel af HAIM-søstrene, nemlig Alana Haim, der ud fra filmens trailer lader til at udvise et strålende talent udover det musikalske, vi i forvejen ved, at hun besidder.

Med en rolleliste der ydermere inkluderer Sean Penn, Bradley Cooper, Tom Waits og John C. Reilly, er mine forventninger tårnhøje, og jeg glæder mig til endnu engang at lade Paul Thomas Anderson tage styringen og køre mig igennem San Fernando Valleys gader.

Skrevet af Laurits Alex Struck. Filmen forventes at få premiere i starten af 2022

‘Scream 5’

Jeg elsker gysere, men der er noget særligt charmerende og morsomt ved slasher-subgenren. Michael Myers er nærmest usårlig, Freddy Krueger hjemsøger unge i deres drømme, og selvom ’Fredag den 13’ er beklageligvis nok bare et er et ’Halloween’-rip-off, ser ingen ud til at være blevet trætte af teenagere, der løber fra mænd med motorsave.

’Scream’-serien formår dog at have en helt speciel plads i mit hjerte: én ting er, at karaktererne er håndgribelige og i den grad kæmper for at overleve, men franchisen er også mester i meta.

Ghostface er ikke blot en gennemgående parodi på de gysertroper, vi allerede kender, nej, ’Scream’ er i konstant udvikling. I 2’eren blev en kvinde myrdet midt i en gyserfilm i biografen, i 3’eren blev skuespillere jagtet i Hollywood, og i 4’eren blev Sidney’s traume til et kulturelt fænomen for vloggere og filmfans.

Jeg glæder mig til endnu mere blod, endnu mere Neve Campbell og fremfor alt at kunne gætte med på, hvem der har fået fat i masken denne gang. Og det er nok dét, der er ’Scream’, når det er bedst: der er ikke én udødelig figur, men som Stan Lee sagde om Spider-Man, så kan enhver være bag masken. En ret skræmmende tanke.

Skrevet af Lennon Dikov. Filmen forventes at få premiere d. 13. januar 2022