The Uninvited – Premiere 20/5/09

Anna(Emily Browning) og Alex(Arielle Kebbel) i fælles kamp imod den onde stedmor. Foto UIP

En tanke faldt mig ind efter, at jeg havde set producerparret Walter C. Parkes og Laurie MacDonalds koreansk adopterede The uninvited. De to har tidligere haft ansvaret for de amerikanske versioner af The ring og ifølge IMDB – filmbranchens svar på google, er en 3´er på vej til det store i lærred. Tanken, der slog denne anmelder, kom sig af at denne lille men underholdende psykologiske gyser, måske nok ikke er stor filmkunst endsige original. Faktisk kunne man lidt flabet hævde, at hvis man anså instruktørdebuten fra brødrene Charles & Tom Guard, som en eksamen, ville de være i alvorlig fare for at blive smidt på grund af kopiering fra tidligere opgaver.

En sådan påstand er jo alvorlig og må jo derfor straks følges op med konkrete beviser!
BEVIS NR.1  Som nævnt indledningsvis baserer filmens historie sig på den koreanske gyser A tale of two sisters fra 2003 og selvom det nok er de færreste, der har set denne film, er historien om Anna, der ved filmens start er indlagt på en lukket afdeling efter hendes kræftsyge mors mystiske død i en brand, i meget store træk en eksakt kopi.
BEVIS NR. 2 Da Anna udskrives og sammen med faren køre tilbage til huset, finder hun at morens tidligere sygepasser Rachel spillet af Elizabeth Banks, er blevet farens nye kæreste. Da det ret hurtigt står klart, at hun agter at blive Anna og hendes søster Alex nye stedmor, er associationerne til det klassiske eventyr Askepot tydelig. Ikke nok med det, så minder den lyshårede Banks, som den på overfladen pæne erstatningsmor med skumle motiver, ikke så lidt om Rebecca De Mornay i Hånden på vuggen tilbage fra 1992.

Elizabeth Banks som den onde stedmor Rachel. Foto UIP
Elizabeth Banks som den lyshårede Rachel med de stedmoderlige intentioner. Foto UIP

BEVIS NR. 3 Med familiens hus beliggende i ved en skovsø i den amerikanske stat Maine, minder utrolig mange af de skønne og skræmmende udendørsscener, som noget der er taget fra en af de efterhånden mange filmatiseringer af gysermesteren Stephen King.
Endelig er vi så fremme ved BEVIS NR. 4, som drejer sig om filmens slutning og uden at råbe alt for meget, kunne det overraskende og dog ventede plottwist være  udtænkt af M. Night Shyamalan, da han brød i gennem med Den 6. Sans i 1999.

Gør disse beviser på eksamenssnyd så The uninvited til en dårlig opgave…jeg mener gyserfilm? Ikke helt! Hvis man leder efter en original psykologisk gyser at forsøde sin weekend med, ja så bliver man selvfølgelig skuffet. Men hvis man er fan af genren, vil man finde fornøjelse i det væld af henvisninger til andre gyserfilm samt underholdene populærfreudiansk hentydninger, der faktisk formår at spille på publikums forventninger og dermed gøre The uninvited til et underholdene mash-up af gamle ideer på nye filmflasker.