Ukrainian Sheriffs

Tragikomisk dokumentarfilm, om hvordan en fjern lille landsby i det sydlige Ukraine vælger at tage loven i egen hånd, hvor regeringen svigter dem

Ukraine er det land i Europa med den største politistyrke, men dette faktum til trods, så er der en stor mangel på lovens håndlangere i de små landsbysamfund langt væk fra de større byer. Imidlertid har den lille landsby Stara Zburievka tæt på Krim-halvøen fundet deres egen løsning. Her har byen, på borgmesterens initiativ nemlig udpeget de to lokale og pensionerede politimænd, Victor og Volodya som byens sheriffer. ’Ukrainian Sheriffs’ er en sand fortælling om to lokale sheriffer og deres daglige opgaver et sted, hvor politiet ellers ikke når ud til.

Good Cop & Bad Cop
De to landsbysheriffer ligner til forveksling Chuck Norris og Tony Soprano. Den ene med et karakteristisk overskæg, den anden stor og med et fast blik. Dokumentaren igennem følger vi to sheriffer, hvor de bøvler med at løse hverdagens små og store problemer i den lille landsby. Alt fra aggressive drukkenbolte til stjålne tv på rådhuset og løsslupne Anakondaer. Victor som er den ”kloge” betjent med overskægget, er sit job meget kær og går til sine opgaver med stor omhu. Han brænder for jobbet som sherif og som byens autoritet. Hans store barske kollega Volodya med en fortid som dørmand har fået en lille datter for to år siden, hvorfor han har ændret sin barske fortid til altruistisk far, der ønsker sin datter den bedst mulige opvækst, og derfor har påtaget sig jobbet og ansvaret som lokal sherif.

En tidslomme
Stara Zburievka føles som et uvirkeligt sted. Nærmest som et sted fra en anden tid. Alting synes at være gået i stå, og når de to sheriffer tøffer rundt i deres gamle, ramponerede gule Lada med det ukrainske flag på siden, føler man sig nærmest i en anden verden. En verden og et samfund, som har fundet deres egen alternative løsning på problemerne med to selvudnævnte sheriffer, nu hvor lovens lange arm for længst er stoppet med at patruljere i den lille by.

Truslen fra Øst og håbet
Til trods for at filmen virker helt absurd, er den også særdeles menneskelig, og den formår at fortælle mere end bare hvordan et lille, nærmest uafhængigt samfund fungerer. I et land der er præget af uro og har en nabo i Rusland, som konstant banker hårdt på døren, skildrer filmen hvordan at livet må gå videre. Lokale mænd bliver kaldt til fronten, og landsbyen samler rationer ind til soldaterne. Midt i al den armod som nationen og landsbyen befinder sig i, så symboliserer de to godmodige sheriffer alligevel en form for håb og lys i den mørke tid. ’Ukrainian Sheriffs’ er en fortælling om håb og tillid, der understreger vigtigheden af konstant at finde en alternativ løsning til presserende problemer.